tisdag 18 mars 2014

Koll på byxan



Hur ska du välja byxor. Ska du välja ett par ”vanliga” eller ett par från en lyxigare tillverkare. Det beror på när du ska ha dem. Till jobbet eller till festligare tillfällen. Du kanske inte behöver investera i endast finare byxor utan kan blanda. Vad skiljer då byxorna åt? Är de lyxigare byxorna bättre?
Kommer ta upp 5 olika skillnader som gör den lyxigare byxan bättre.
Tillskärning:
En bra byxa är inte sydd rakt från höft ner till foten. Den är anpassad och formad i tillskärningen efter hur kroppens form ser ut.
Sömnad:
En byxa utsätts för stora påfrestningar av bäraren, när du sätter dig ner, ställer dig upp och rör dig. Därför är sömnadskvaliteten viktig för utsatta delar som gen och bak. Största skillnaden återfinns på insidan av byxan där sömnaden oftast är gjord för hand.
Tyg:
Är det som ger byxan dess känsla. Viktigt att tänka på hur olika material agerar. En kashmirbyxa är underbar att bära men den varken håller pressvecken eller slitstyrka. Satsa på ett tyg som passar säsongen och klimatet. Flanell är ett utmärkt material för vintern medan bomull passar på sommaren.
Knä:
På bra byxor finns alltid ett skyddande lager av siden, eller konstfiber, placerat i framstycket i höjd med knät. Syftet är att minska friktionen och risken att byxan fastnar men framför allt att skydda mot slitage på det utsatta området.
Fish tail:
Är en detalj som finns på alla bättre kostymbyxor. Den består av ett veck som delar byxans linning ovanför stussen och har i uppgift att minska belastningen på byxans midja samt öka rörligheten för bäraren.

Några bra skräddare.
Incotex: Venidigbaserat, med anor från 50-talet. Pris mellan 1800 – 2500kr
Pantaloni Torino: Grundades i Turin 1969. Pris från 1500kr
Ambrosi Napoli: Neapelbaserad. Salvatore Ambrosi anses som en av världens främsta byxmakare. Pris från 5000kr för ett par skräddarsydda.
Panta Clothing: Från New York. Pris från 2000kr.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar