tisdag 7 januari 2014

Ostron

Finns fyra bra sorter. Dessa går att få tag på nästan året om.
 
Gillardeau, Frankrike: köttiga, fylliga av bästa kvalitet
 
Escailles d´Argent, Frankrike: fylliga och fina ostron av fin kvaliet. Stora med vackert pärlemoskal
 
Perle Blanche, Frankrike: medelfylliga, medelstora ostron med mycket vackert skal
 
Fine de laires, Frankrike: vanligaste sorten. Långsmalt ostron som är prisvärt och fint i smaken
 
Antalet ostron per portion kan variera stort. Ofta brukar man beräkna 6 ostron per person.
Öppnar sig ett ostron ska man alltid knacka på det för att se om det sluter sig. Gör det inte det är det dött och ska kastas. Ska förvaras kallt.
 
Hur öppna?
 
Använd gärna en ostronkniv. Håll ostronet vågrätt med den platta sidan upp i en tjock handduk för att skydda handen. Tryck in kniven mellan skalhalvorna, vicka fram och bänd upp en springa. Följ tätt utmed insidan av övre skalhalvan tills kniven stöter på slutarmuskeln som håller ihop över - och underskal och skär av den. Lossa försiktigt ostronet från skalet. Tänk på att vara lätt på handen så att ostronet inte skärs sönder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar