tisdag 7 januari 2014

Ostron Rockefeller


Detta recept sägs ha skapats i New Orleans och den smöriga såsen döpts efter tidens rikasta man John D Rockefeller

12 ostron
grov salt

Spenat
1 bananscharlottenlö
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk vetamjöl
1 dl vispgrädde
200 gr babyspenat
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Hollandaisesås
100 gr smör
3 äggulor
1 msk pressad citron
1 msk vatten
2 krm salt
1 krm peppar

Öppna ostronet och lägg dem i en kastrull tillsammans med vätskan. Sjud  ca 1 minut. Lägg undre delen av skalet på en plåt med grovt havssalt så att det står stadigt. Sätt ugnen på 250 grader.

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör. Tillsätt vitlöken. Pudra över mjölet och rör om. Häll på grädde. Koka upp och vänd i spenaten. Krydda.

Smält smöret och ta av kastrullen från värmen. Vispa äggulor, citronsaft, vatten och salt i en kastrull på medelvärme. Vispa kraftigt till ett skum. Ta kastrullen från värmen och ställ en på en blöt disktrasa så att den står stadigt. Tillsätt smöret i en fin stråle under kraftig vispning.

Fördela spenaten på bottnen av skalen. Lägg på ett ostron och skeda över hollandaisen.
Gratinera högt upp i ugnen tills ostronen fått fin gyllene färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar