måndag 29 april 2013

Chokladchock - maffig tårta

En chokladälskares dröm. Detta är en maffig och tung chokladkaka som är ganska lätt att göra. Baka gärna kakan dagen före men gör ganachen samma dag den ska ätas. Förvara tårtan under plast i rumstemperatur. Låt ganachen bli kalla. Jag var lite snabb att ha på ganachen, då rann den ut över kanterna. Den ska vara fastre som den klick som ligger på toppen. Men god blev den.
Använd kvalitetschoklad med hög kakaohalt.


Kakan:
200gr mörk choklad (minst 60% kakaohalt)
200gr smör
1 dl kallt starkt kaffe
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl kakao
1 krm salt
3 dl mörkt muscovadosocker
3 ägg
1/2 dl mjölk

Ganachen:
500gr mörk choklad (minst 60% kakaohalt)
5 dl vispgrädde
4 msk strösocker

Botten:
Sätt ugnen på 175grader. Smörj en rund form med löstagbar botten. Pudra med kakao. Bryt chokladen i bitar och skär smöret i kuber. Smält i en kastrull på låg värme. Blanda i kaffe. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda i mjölken. Rör ner de torra ingredienserna i äggblandningen. Blanda i den smälta choklad och smörblandningen och rör till en jämn smet. Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Känn med provsticka. Låt svalna innan den tas ur formen.



Ganachen:
Grovhacka chokladen och lägg i en form. Hetta upp grädden och socker i en kastrull tills den precis börjar koka. Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält. Låt kallna.

Montera:
Dela kakan i två bottnar. Lägg ihop kakan med chokladkräm mellan. Avsluta med ett tjockt lager kräm på toppen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar