tisdag 22 april 2014

Toscakaka





Till toscakaka används runda tartlettformar eller en stor form (Patisse pajform), ca 26cm i diameter. Mandeln till toscan kan bytas mot vilka nötter du vill, eller till kokos om du vill göra en kokoskaka. Toscasmeten kan göras i förväg.

 

1 sats klassisk mördeg

Mandelfyllning

500g riven mandelmassa
100g strösocker
250g rumstempererat smör
5 ägg
40g mjöl


Toscatäcke

100g smör
100g strösocker
100g vispgrädde
100g glukos
100g flagad mandel

 
Gör mördegen.

Kavla ut degen mellan två plastfolie till en 3 mm tjock platta. Ställ formarna eller formen (PatissePajform) på plåt och fodra den/den.

Blanda mandelmassa och sockret till fyllningen. Tillsätt smöret och rör till en slät massa. Tillsaätt äggen, ett i taget, under fortsatt omrörning. Vänd ner mjölet.

Fyll formarna till två tredjedelar med mazarinmassan. Grädda kakorn i 200 grader värme i 10 – 12 minuter. Gör du en stor kaka, grädda i 175 grader i 20 minuter.

Koka ihop alla ingredienser utom mandeln till toscan i en tjockbottnad kastrull. Låt massan sjuda till 115grader, eller tills den börjar släppa från kanterna och får en ljusbrun ton. Blanda i mandeln.

Ta ut kakorna/kakan och höj värmen till 225grader. Styk ett tunt lager tosca på kakan och grädda ytterligare 5 minter eller tills toscan fått fin färg.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar