Det viktigaste är att arbetai hop
degen snabbt, använda kalla ingredienser och att låta mördegen vila i kyla
innan du formar den. Det fiins två typer, den klassiska och den franska
mördegen.
Klassisk mördeg
Ingrediensmängderna är lätta att
komma ihåg. Tänk 1 – 2 – 3. Bäst blir det om du använder matberedare eller
assistent.
100g strösocker
200g rumstempererat smör
300g vetemjöl
15 – 30g vatten
en nypa salt
Blanda socker, smör och salt
tillen jämn massa. Sikta ner mjölet under omrörning och tilsätt vatten, lite i
taget, så att degen går ihop. Låt degen vila i kyla i 30 minuter innan du
formar den.
Fransk mördeg
Den franska innehåller mer smör och ägg, vilket gör den lite
sprödare.
100g florsocker
250g rumstempererat smör
325g vetemjöl
2 äggulor
en nypa salt
Blanda socker, smör och slt till
en jämn massa. Sikta ner mjölet under omrörning och tillsätt äggulorna. Blanda,
men bara så att degen går ihop. Låt degen vila i kyla i 30 minuter innan du
formar den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar