tisdag 22 april 2014

Mördeg


Det viktigaste är att arbetai hop degen snabbt, använda kalla ingredienser och att låta mördegen vila i kyla innan du formar den. Det fiins två typer, den klassiska och den franska mördegen.

 

Klassisk mördeg

Ingrediensmängderna är lätta att komma ihåg. Tänk 1 – 2 – 3. Bäst blir det om du använder matberedare eller assistent.

 
100g strösocker
200g rumstempererat smör
300g vetemjöl
15 – 30g vatten
en nypa salt

Blanda socker, smör och salt tillen jämn massa. Sikta ner mjölet under omrörning och tilsätt vatten, lite i taget, så att degen går ihop. Låt degen vila i kyla i 30 minuter innan du formar den.

 

Fransk mördeg

Den franska innehåller mer smör och ägg, vilket gör den lite sprödare.

 
100g florsocker
250g rumstempererat smör
325g vetemjöl
2 äggulor
en nypa salt

Blanda socker, smör och slt till en jämn massa. Sikta ner mjölet under omrörning och tillsätt äggulorna. Blanda, men bara så att degen går ihop. Låt degen vila i kyla i 30 minuter innan du formar den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar