torsdag 3 april 2014

Färgglad mat = nyttig


Det är viktigt att maten idag är nyttig. Genom att göra tallriken färgglad med olika grönsaker får du i dig mycket av de vitaminer du behöver. Vad finns då i vilka färger?

Grönt

Här hittar du grönsaker som grönkål, spenat, mangold, broccoli, ruccola och ärter.

Dessa innehåller stora mängder folat, mineralämnen och fibrer. B.la kalcium som är ett mineralämne som krävs för att bygga och behålla ett starkt skelett. Du finner även K-vitamin som gör att kroppen bättre kan lagra kalcium. Filat och B-vitamin minskar risken för sjukdomar i blodkärlen och hjärtat.

 

Röda

Här finner du tomater, blodgrape, paprika och vattenmelon.

Den röda färgen är en antioxidant som heter lykopen. Det finns forskning som visar att lykopen kan minska risken för blodpropp och vissa typer av cancer. När lykopen får koka med olja eller något annat fett blir näringsämnet lättare för kroppen att ta upp.

 

Blålila

Här finner du aubergine, blå druvor, blåbär, björnbär och svarta vinbär.

En stor grupp antioxidanter är flavonoider. En del av dessa är blålila och kallas antocyaniner. Dessa finns b.la i skalet på druvor och auberginer. Det är dessa som är orsaken till att rött vin anses hälsosamt. Dessa finns även i blåbär, björnbär, svarta vinbär och jordgubbar. Antocyaniner förstörs inte vid upphettning. Äter du mycket bär kan risken för hjärt- och kärlsjukdomar minska. Antioxidanterna är en del av bärens försvar mot solljus och andra yttre hot och finns främst i skalet.

 

Vitt

Lök, vitlök, purjo, vitkål, blomkål.

Detta innehåller ett ämne som heter allicin. Det är en svavelorgansik förening som skyddar växten mot angrepp av skadedjur. Hos oss har den visat sig stärka immunförsvaret. Innehåller även indoler som kan förebygga vissa cancerformer.

 

Orange och gula

Morot, paprika, pumpa.

Dessa innehåller antioxidanten betakaroten. Alfakaroten är en släkting till betakaroten som har fått större uppmärksamhet under senare år tack vare dess goda egenskaper i kroppen. Båda kan förebygga sjukdomar som cancer och förändringar i ögat som kan orsakas av solens strålar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar