måndag 7 april 2014

Italiensk smörkräm


Här kommer en smörkräm som är lite lyxigare än den enkla smörkrämen.

50g vatten
125g strösocker
2 äggvitor
30g vaniljsocker eller 1 vaniljstång
200g rumstempererat smör.

Koka upp vatten och socker till 116grader (det tar ca 10 minuter). Bildas kristaller på kastrullens insida så doppa en pensel i kallt vatten och pensla ner dem direkt.
Vispa äggvitor till ett skum i en ren bunke, tillsätt den heta sockerlagen under fortsatt vispning, sänk hastigheten och ortsätt vispa i 10 – 15 minuter tills massan har svalnat. Tillsätt vaniljsocker och därefter smöret klickvis och vispa igen tills krämen är fluffig.
Vill du använda vaniljstång delar du stången på längden och skrapar ur fröna och lägger dem tillsammans med stången i sockerlagen som ska kokas. Lyft bort stången innan du tillsätter sockerlagen i den vispade äggvitan och fortsätt vispa tills det kallnar. Sl’äng inte stången, gör ditt egna vaniljsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar