Här kommer en smörkräm som är lite
lyxigare än den enkla smörkrämen.
50g vatten
125g strösocker
2 äggvitor
30g vaniljsocker eller 1 vaniljstång
200g rumstempererat smör.
Koka upp vatten och socker till
116grader (det tar ca 10 minuter). Bildas kristaller på kastrullens insida så
doppa en pensel i kallt vatten och pensla ner dem direkt.
Vispa äggvitor till ett skum i en ren
bunke, tillsätt den heta sockerlagen under fortsatt vispning, sänk hastigheten
och ortsätt vispa i 10 – 15 minuter tills massan har svalnat. Tillsätt
vaniljsocker och därefter smöret klickvis och vispa igen tills krämen är
fluffig.
Vill du använda vaniljstång delar du
stången på längden och skrapar ur fröna och lägger dem tillsammans med stången
i sockerlagen som ska kokas. Lyft bort stången innan du tillsätter sockerlagen i
den vispade äggvitan och fortsätt vispa tills det kallnar. Sl’äng inte stången,
gör ditt egna vaniljsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar