En makron (av tyska: Makron, franska: macaron)
är ett bakverk gjort på äggvitor, mald mandel, florsocker och socker. De är biskviformade
kakor som är några centimeter i diameter, med ett relativt fast ytterhölje och
beroende på variant ett knaprigt luftigt eller ett mjukt segt innandöme. Den marängliknade
konsistensen kommer sig av ingredienserna, som delvis är desamma som i maräng
(äggvita och socker). Luftigheten beror på äggvitan och det förekommer inget
mjöl eller jäsmedel i makronerna. Kakorna är oftast ihoplagda två och två med
en söt smaksatt smörkräm emellan. Smörkrämen, och även de själva marängerna,
smaksätts med många olika smaker, beroende på tillverkare, säsong, region och
så vidare. En vanlig smak är choklad. Enligt svensk normen skulle flera heta
makaroner, själv tycker jag att det blir bättre att använde den franska
varianten, macarons.
Makronerna har fått uppmärksamhet och
internationell spridning tack vare ett antal pariskonditorier; ett ledande namn
är det stora konditoriet Ladurée, som i slutet av 1900-talet tog hjälp av
konditorn Pierre Hermé och experimenterade fram makroner med nya färger och
smaker. Ladurée har sålt makroner sedan 1930-talet och de hävdar på sin hemsida
att de var först med att lägga ihop mandelbiskvierna till makroner, något som
dock är ostyrkt.
I Frankrike kallas de dubbla fyllda
makronerna för macaron vilket är samma namn som de enkla traditionella mandelbiskvierna
som de har sitt ursprung från. Dessa traditionella macarons har en lång
historia i Frankrike, och är lokala specialiteter i flera områden. Även detta
namn på de traditionella kakorna har under 1800-talet spridit sig mellan
länderna i Europa. I Tyskland finns till exempel Makrone och i engelsktalande
länder finns macaroon, som är mer solida och gjorda antingen av kokos eller mandelmassa.
100g äggvita
30g strösocker
200g florsocker
100g mandelmjöl
Ev. 1 knivsudd pulverfärg
Vispa äggvita till ett hårt skum.
Tillsätt strösocker under fortsatt vispning.
Bland florsocker och mandelmjöl och
sikta newr det tillsammans med eventuell färg i äggviteblandningen. Det ska
bara precis blandas, så rör inte för mycket.
Spritsa smeten till små rundlar, på plåt
med bakplåtspapper. Låt macarons torka i rumstemperatur i cirka 30 minuter.
Grädda dem i 160 grader i 10 – 12 minuter. För att undvika att bränna dem i
botten kan det vara bra att grädda dem på dubbla plåtar. De ska vara torra på
ytan och ha fått en ”fot” när de är klara. Låt svalna på plåt.
Enkel smörkräm
100g rumstempererat smör
120g florsocker
1 äggula
30g vaniljsocker eller lakritspulver.
Vispa smör och socker fluffigt och vitt.
Tillsätt äggula och smaken och blanda ordentligt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar