måndag 7 april 2014

Macarons med lakritssmörkräm



En makron (av tyska: Makron, franska: macaron) är ett bakverk gjort på äggvitor, mald mandel, florsocker och socker. De är biskviformade kakor som är några centimeter i diameter, med ett relativt fast ytterhölje och beroende på variant ett knaprigt luftigt eller ett mjukt segt innandöme. Den marängliknade konsistensen kommer sig av ingredienserna, som delvis är desamma som i maräng (äggvita och socker). Luftigheten beror på äggvitan och det förekommer inget mjöl eller jäsmedel i makronerna. Kakorna är oftast ihoplagda två och två med en söt smaksatt smörkräm emellan. Smörkrämen, och även de själva marängerna, smaksätts med många olika smaker, beroende på tillverkare, säsong, region och så vidare. En vanlig smak är choklad. Enligt svensk normen skulle flera heta makaroner, själv tycker jag att det blir bättre att använde den franska varianten, macarons.
Makronerna har fått uppmärksamhet och internationell spridning tack vare ett antal pariskonditorier; ett ledande namn är det stora konditoriet Ladurée, som i slutet av 1900-talet tog hjälp av konditorn Pierre Hermé och experimenterade fram makroner med nya färger och smaker. Ladurée har sålt makroner sedan 1930-talet och de hävdar på sin hemsida att de var först med att lägga ihop mandelbiskvierna till makroner, något som dock är ostyrkt.
I Frankrike kallas de dubbla fyllda makronerna för macaron vilket är samma namn som de enkla traditionella mandelbiskvierna som de har sitt ursprung från. Dessa traditionella macarons har en lång historia i Frankrike, och är lokala specialiteter i flera områden. Även detta namn på de traditionella kakorna har under 1800-talet spridit sig mellan länderna i Europa. I Tyskland finns till exempel Makrone och i engelsktalande länder finns macaroon, som är mer solida och gjorda antingen av kokos eller mandelmassa.

 

100g äggvita
30g strösocker
200g florsocker
100g mandelmjöl
Ev. 1 knivsudd pulverfärg

Vispa äggvita till ett hårt skum. Tillsätt strösocker under fortsatt vispning.
Bland florsocker och mandelmjöl och sikta newr det tillsammans med eventuell färg i äggviteblandningen. Det ska bara precis blandas, så rör inte för mycket.
Spritsa smeten till små rundlar, på plåt med bakplåtspapper. Låt macarons torka i rumstemperatur i cirka 30 minuter. Grädda dem i 160 grader i 10 – 12 minuter. För att undvika att bränna dem i botten kan det vara bra att grädda dem på dubbla plåtar. De ska vara torra på ytan och ha fått en ”fot” när de är klara. Låt svalna på plåt.

Enkel smörkräm

100g rumstempererat smör
120g florsocker
1 äggula
30g vaniljsocker eller lakritspulver.

Vispa smör och socker fluffigt och vitt. Tillsätt äggula och smaken och blanda ordentligt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar