tisdag 29 april 2014

Marmelad


I min ICA butik har jag hittat marmelad från ITIGO. I "min" butik finns aprikos, fikon och persikomarmelad. Äntligen en marmelad helt utan onödiga tillsatser. Dessa innehåller bara frukt och rörsocker. Att de sedan är ekologiska är bra en fördel. Det som också är bra är att den inte är dyrare än de övriga marmeladerna.


 
 

 

tisdag 22 april 2014

Chimay


Ytterligare en öl som tillhör mina favoriter.

Chimay blå (nr 1651)

Öl , Ale, Tydlig beska

  • Årgång 2013
  • Alkoholhalt 9,0 %
  • Användning Serveras vid cirka 14°C som sällskapsdryck eller till smakrik husmanskost eller till ost.
  • Smak Nyanserad, kryddig smak med sötma, inslag av knäck, torkade dadlar, hallon, mörk choklad och pomerans. Jästfällning.

Färg OKlar, mörk, rödbrun färg.

  • Råvaror Pale malt, karamellmalt; humle från Hallertau och Yakima Valley; överjäst
  • Doft Nyanserad, kryddig doft med inslag av farinsocker, hallon, torkad frukt, kavring och lakrits.

Nils Oscar Rökporter



Ett trevligt öl som jag testade under Påsken.

Nils Oscar Rökporter (nr 1473)


  • Alkoholhalt 5,9 %
  • Användning Serveras vid cirka 10-12°C som sällskapsdryck eller till smakrika rätter av mörkt kött.
  • Smak Smakrik, nyanserad, mycket rökig öl med inslag av charkuterier, pumpernickel, farinsocker och lakrits.

  • Färg Mörk, brungul färg.
  • Provning 2012-12-04
  • Leverantör The Nils Oscar Company AB
  • Producent Nils Oscar Company

  • Råvaror Malt och humle av sorterna fuggles och amarillo.
  • Doft Maltig, nyanserad, rökig doft med inslag av charkuterier, pumpernickel, farinsocker, lakrits och soja.

Påskgodis



Är du trött på att få ett vanligt påskägg till Påsken. Då passar denna påse som jag fick utmärkt.
Den innehåller kaffebönor och några chokladpraliner och nougat.

Vaniljhjärtan




1 sats klassisk mördeg.

 
Vaniljkräm

300g vipgrädde
1 ägg
50g strösocker
30g vaniljsocker (Spice Island)
12g maizena

 

Gör mördegen. Smöra formarna (Städter hjärtformar) och ställ dem på en plåt. Kavla ut mördegen mellan två plastfolie till en 3 mm tjock platta.

Fodra alla formarna. Kavla ut återstående deg till en ny platta.

Koka upp alla ingredienser till vaniljkrämen i en tjockbottnad kastrull under ständig omrörning. Rör tills krämen tjocknar. Låt svalna. Fyll varje form med en klick kräm. Forma ett lock av resterande kräm och lägg över. Grädda i 200g värme i 15 minuter. Låt svalna och pudra över florsocker.

Vaniljsockret satteverkligen vaniljsmak på hjärtana. Sockret är verkligen värt sitt pris, kanske lite odrygt, men det viktigaste är ialla fall smaken.
 
 


 

Toscakaka





Till toscakaka används runda tartlettformar eller en stor form (Patisse pajform), ca 26cm i diameter. Mandeln till toscan kan bytas mot vilka nötter du vill, eller till kokos om du vill göra en kokoskaka. Toscasmeten kan göras i förväg.

 

1 sats klassisk mördeg

Mandelfyllning

500g riven mandelmassa
100g strösocker
250g rumstempererat smör
5 ägg
40g mjöl


Toscatäcke

100g smör
100g strösocker
100g vispgrädde
100g glukos
100g flagad mandel

 
Gör mördegen.

Kavla ut degen mellan två plastfolie till en 3 mm tjock platta. Ställ formarna eller formen (PatissePajform) på plåt och fodra den/den.

Blanda mandelmassa och sockret till fyllningen. Tillsätt smöret och rör till en slät massa. Tillsaätt äggen, ett i taget, under fortsatt omrörning. Vänd ner mjölet.

Fyll formarna till två tredjedelar med mazarinmassan. Grädda kakorn i 200 grader värme i 10 – 12 minuter. Gör du en stor kaka, grädda i 175 grader i 20 minuter.

Koka ihop alla ingredienser utom mandeln till toscan i en tjockbottnad kastrull. Låt massan sjuda till 115grader, eller tills den börjar släppa från kanterna och får en ljusbrun ton. Blanda i mandeln.

Ta ut kakorna/kakan och höj värmen till 225grader. Styk ett tunt lager tosca på kakan och grädda ytterligare 5 minter eller tills toscan fått fin färg.




Mördeg


Det viktigaste är att arbetai hop degen snabbt, använda kalla ingredienser och att låta mördegen vila i kyla innan du formar den. Det fiins två typer, den klassiska och den franska mördegen.

 

Klassisk mördeg

Ingrediensmängderna är lätta att komma ihåg. Tänk 1 – 2 – 3. Bäst blir det om du använder matberedare eller assistent.

 
100g strösocker
200g rumstempererat smör
300g vetemjöl
15 – 30g vatten
en nypa salt

Blanda socker, smör och salt tillen jämn massa. Sikta ner mjölet under omrörning och tilsätt vatten, lite i taget, så att degen går ihop. Låt degen vila i kyla i 30 minuter innan du formar den.

 

Fransk mördeg

Den franska innehåller mer smör och ägg, vilket gör den lite sprödare.

 
100g florsocker
250g rumstempererat smör
325g vetemjöl
2 äggulor
en nypa salt

Blanda socker, smör och slt till en jämn massa. Sikta ner mjölet under omrörning och tillsätt äggulorna. Blanda, men bara så att degen går ihop. Låt degen vila i kyla i 30 minuter innan du formar den.

Lyckas med mat



En bra sida för dig som letar efter bar bak och matgrejer är Lyckas med mat. Stort och bra utbud till bra priser. Leveransen sker mycket snabbt. Själv beställde jag det en måndag vid 13-tiden och kunde hämta ut varorna redan nästa dag.

Jag inhandlande följande.

Spice Island Vaniljsocker Tahiti. Mycket bra vaniljsocker som innehåller rörsocker och tahitivanilj. Doften och smaken verkar lovande inför framtida bakningar. Kommer testa detta till vaniljhjärtan.

Mazarinformar, ovala. Dessa kommer användas till mazarinbak.

Lekue Macaronmatta. Denna ska underlätta att få till formen på macarons. Kommer att testa baka på denna matta både med smörade och osmörade cirklar. Se vilket somm blir bäst. Nu är det bara att se till att ovansidan blir tillräckligt slät och fin.

Patisse pajform med löstagbar botten. Denna kommer att användas för att bka en toscakaka.

Städter hjärtformar. Kommer använda dessa för att baka vaniljhjärtan.

måndag 14 april 2014

För utefikat


Kopp och bricka som passar att ta med till utplatsen eller balkongen. Går också mycket bra att ta med till sin favoritfåtölj för en fika och bra bok. Rejäl bricka som rymmer kopp och något gått att äta. Ljust och lite somrigt motiv.





måndag 7 april 2014

Vaniljsocker


1 urskrapad vaniljstång
300g  strösocker
Mixa stången med hälften av strösockret i en matberedare på högsta hastighet ett par minuter. Sila sockret och hätt tillbaka vaniljstångsbitarna i matberedaren. Tillsätt resterande socker och kör det ett par minuter till. Sila sockret från bitarna. Förvara i en tät burk.

Italiensk smörkräm


Här kommer en smörkräm som är lite lyxigare än den enkla smörkrämen.

50g vatten
125g strösocker
2 äggvitor
30g vaniljsocker eller 1 vaniljstång
200g rumstempererat smör.

Koka upp vatten och socker till 116grader (det tar ca 10 minuter). Bildas kristaller på kastrullens insida så doppa en pensel i kallt vatten och pensla ner dem direkt.
Vispa äggvitor till ett skum i en ren bunke, tillsätt den heta sockerlagen under fortsatt vispning, sänk hastigheten och ortsätt vispa i 10 – 15 minuter tills massan har svalnat. Tillsätt vaniljsocker och därefter smöret klickvis och vispa igen tills krämen är fluffig.
Vill du använda vaniljstång delar du stången på längden och skrapar ur fröna och lägger dem tillsammans med stången i sockerlagen som ska kokas. Lyft bort stången innan du tillsätter sockerlagen i den vispade äggvitan och fortsätt vispa tills det kallnar. Sl’äng inte stången, gör ditt egna vaniljsocker.

Macarons med lakritssmörkräm



En makron (av tyska: Makron, franska: macaron) är ett bakverk gjort på äggvitor, mald mandel, florsocker och socker. De är biskviformade kakor som är några centimeter i diameter, med ett relativt fast ytterhölje och beroende på variant ett knaprigt luftigt eller ett mjukt segt innandöme. Den marängliknade konsistensen kommer sig av ingredienserna, som delvis är desamma som i maräng (äggvita och socker). Luftigheten beror på äggvitan och det förekommer inget mjöl eller jäsmedel i makronerna. Kakorna är oftast ihoplagda två och två med en söt smaksatt smörkräm emellan. Smörkrämen, och även de själva marängerna, smaksätts med många olika smaker, beroende på tillverkare, säsong, region och så vidare. En vanlig smak är choklad. Enligt svensk normen skulle flera heta makaroner, själv tycker jag att det blir bättre att använde den franska varianten, macarons.
Makronerna har fått uppmärksamhet och internationell spridning tack vare ett antal pariskonditorier; ett ledande namn är det stora konditoriet Ladurée, som i slutet av 1900-talet tog hjälp av konditorn Pierre Hermé och experimenterade fram makroner med nya färger och smaker. Ladurée har sålt makroner sedan 1930-talet och de hävdar på sin hemsida att de var först med att lägga ihop mandelbiskvierna till makroner, något som dock är ostyrkt.
I Frankrike kallas de dubbla fyllda makronerna för macaron vilket är samma namn som de enkla traditionella mandelbiskvierna som de har sitt ursprung från. Dessa traditionella macarons har en lång historia i Frankrike, och är lokala specialiteter i flera områden. Även detta namn på de traditionella kakorna har under 1800-talet spridit sig mellan länderna i Europa. I Tyskland finns till exempel Makrone och i engelsktalande länder finns macaroon, som är mer solida och gjorda antingen av kokos eller mandelmassa.

 

100g äggvita
30g strösocker
200g florsocker
100g mandelmjöl
Ev. 1 knivsudd pulverfärg

Vispa äggvita till ett hårt skum. Tillsätt strösocker under fortsatt vispning.
Bland florsocker och mandelmjöl och sikta newr det tillsammans med eventuell färg i äggviteblandningen. Det ska bara precis blandas, så rör inte för mycket.
Spritsa smeten till små rundlar, på plåt med bakplåtspapper. Låt macarons torka i rumstemperatur i cirka 30 minuter. Grädda dem i 160 grader i 10 – 12 minuter. För att undvika att bränna dem i botten kan det vara bra att grädda dem på dubbla plåtar. De ska vara torra på ytan och ha fått en ”fot” när de är klara. Låt svalna på plåt.

Enkel smörkräm

100g rumstempererat smör
120g florsocker
1 äggula
30g vaniljsocker eller lakritspulver.

Vispa smör och socker fluffigt och vitt. Tillsätt äggula och smaken och blanda ordentligt.


torsdag 3 april 2014

Färgglad mat = nyttig


Det är viktigt att maten idag är nyttig. Genom att göra tallriken färgglad med olika grönsaker får du i dig mycket av de vitaminer du behöver. Vad finns då i vilka färger?

Grönt

Här hittar du grönsaker som grönkål, spenat, mangold, broccoli, ruccola och ärter.

Dessa innehåller stora mängder folat, mineralämnen och fibrer. B.la kalcium som är ett mineralämne som krävs för att bygga och behålla ett starkt skelett. Du finner även K-vitamin som gör att kroppen bättre kan lagra kalcium. Filat och B-vitamin minskar risken för sjukdomar i blodkärlen och hjärtat.

 

Röda

Här finner du tomater, blodgrape, paprika och vattenmelon.

Den röda färgen är en antioxidant som heter lykopen. Det finns forskning som visar att lykopen kan minska risken för blodpropp och vissa typer av cancer. När lykopen får koka med olja eller något annat fett blir näringsämnet lättare för kroppen att ta upp.

 

Blålila

Här finner du aubergine, blå druvor, blåbär, björnbär och svarta vinbär.

En stor grupp antioxidanter är flavonoider. En del av dessa är blålila och kallas antocyaniner. Dessa finns b.la i skalet på druvor och auberginer. Det är dessa som är orsaken till att rött vin anses hälsosamt. Dessa finns även i blåbär, björnbär, svarta vinbär och jordgubbar. Antocyaniner förstörs inte vid upphettning. Äter du mycket bär kan risken för hjärt- och kärlsjukdomar minska. Antioxidanterna är en del av bärens försvar mot solljus och andra yttre hot och finns främst i skalet.

 

Vitt

Lök, vitlök, purjo, vitkål, blomkål.

Detta innehåller ett ämne som heter allicin. Det är en svavelorgansik förening som skyddar växten mot angrepp av skadedjur. Hos oss har den visat sig stärka immunförsvaret. Innehåller även indoler som kan förebygga vissa cancerformer.

 

Orange och gula

Morot, paprika, pumpa.

Dessa innehåller antioxidanten betakaroten. Alfakaroten är en släkting till betakaroten som har fått större uppmärksamhet under senare år tack vare dess goda egenskaper i kroppen. Båda kan förebygga sjukdomar som cancer och förändringar i ögat som kan orsakas av solens strålar.