fredag 4 juli 2014

Rolex




Ett stilrent ur i rostfritt från klassiska Rolex.

Rolex är en tillverkare av exklusiva klockor och armbandsur. 1905 grundade Hans Wilsdorf och hans svåger Alfred Davis ”Wilsdorf and Davis” i London. Den huvudsakliga verksamheten var vid denna tid import av schweiziska urverk som monterades i boetter som tillverkats lokalt. Från början såldes dessa tidiga armbandsur till juvelerare som sedan satte sitt eget namn på urtavlan innan de såldes. De första uren från Wilsdorf and Davis var vanligen märkta ”W&D” på boettens insida.

1908 registrerade Wilsdorf varumärket ”Rolex” och öppnade kontor i La Chaux-de-Fonds i Schweiz. Bolagsnamnet ”Rolex” registrerades 15 november 1915. Namnet var påhittat, och bakgrunden är oklar. Det sägs att Wilsdorf ville att namnet skulle vara lätt att uttala på alla språk. En historia – som aldrig bekräftats av Wilsdorf – säger att namnet kommer från den franska frasen horlogerie exquise, vilket betyder ”exklusivt urmakeri”. En annan historia hävdar att ”rolex” skulle imitera ljudet som uppstår när ett armbandsur dras upp.

1919 flyttades företaget till Genève och etablerades som Rolex Watch Company. Namnet ändrades senare till Montres Rolex, SA och slutligen Rolex, SA. Företaget flyttades från Storbritannien eftersom skatter och exporttullar på metaller som användes till boetterna (silver och guld) drev upp kostnaderna.

Vid hustruns död 1944 skapade Wilsdorf stiftelsen the Hans Wilsdorf Foundation och donerade hela sitt aktieinnhav i företaget till denna, samtidigt som han säkerställde att en del av företagets inkomster skulle gå till välgörenhet. Företaget ägs fortfarande av en privat stiftelse och är alltså inte noterat på någon aktiebörs.

De mest kända herruren tillverkade av Rolex är Submariner, Datejust och Day-date. Det schweiziska företaget är bland annat sponsor åt Wimbledonmästerskapen i tennis.

På marknaden finns det gott om "Rolexkopior" och dessa naturligtvis till ett helt annat pris. En gång om året samlar Rolex in falska rolexklockor och kör över dem med en ångvält. De kallar dit pressen som tar bilder vid tillställningen. 1926 patenterade Rolex världens första vattensäkra boett och modellen fick namnet Oyster.

Det finns i Rolex sortiment många olika modeller av armbandsur. Den mest exklusiva i det nya sortimentet är "Royal Black", i vitt guld, fullt med diamanter och briljanter på tavla och armband, till ett pris av 631 900 SEK.

Bland de mer populära räknas sportmodellerna Submariner, Sea Dweller och GMT Master.

Den nu aktuella modellen av GMT Master II, i helstål, har referensnummer 116710LN och kom 2007 med ett antal nyheter; keramisk vridring, ny boett, ny krona och nytt urverk.

Den tidigare modellen av GMT Master II, i helstål, har referensnummer 16710 och ersattes av 116710LN. Denna version, liksom alla tidigare, kom med olika färgade inlägg i vridringen; blå/röd - Pepsi, röd/svart - Coke, och svart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar