tisdag 29 januari 2013

Ljus - PH-lampor

Ljus behövs

För att göra det trevligt hemma behövs armaturer. Armaturer anpassas för olika ändamål, allmänbelysning, läslampor, mysbelysning. Det första som behöver bestämmas är vilken uppgift lampan ska fylla. Sedan är det "bara" att hitta sin lampa. Det skadar inte om belysningen har en vacker design. Själv har jag funnit golvlampan PH80 samt bordslampan PH3/2. Se bilder nedan.

PH80. Armaturen ger ett diffust och symmetriskt ljus. Huvuddelen av ljuset riktas nedåt, och de opaliserande akrylskärmarna ger en behaglig rumsbelysning. Den övre reflektorns röda färg bidrar till att ge ljuset en varmare ton.

PH 80 Golv bygger på  treskärmsprincipen med den logaritmiska spiralen som utgångspunkt. Lampans nummer syftar inte på överskärmens diameter, vilket är det vanliga i treskärmssystemet. Lampan skapades efter Poul Henningsens död för att fira hans 80-årsdag 1974 därav namnet PH 80 Golv.
PH3/2. Armaturen har formgivits utifrån principen om ett reflekterande treskärmssystem som riktar merparten av ljuset nedåt. Skärmarna är utförda i munblåst, opaliserande glas i tre lager som är blankt på utsidan och sandblästrat matt på insidan, vilket ger ett mjukt och diffust ljus.

PH-lampornas nummer refererar till skärmstorleken. Varje överskärmstorlek har ett motsvarande set av mellan- och underskärmar, de så kallade hela modellerna som till exempel 2/2, där överskärmen har en diameter på cirka 20 cm med tillhörande underskärmar. PH 3/2 Bord består av en överskärm på cirka 30 cm, men med underskärmar från 2/2-modellen. Dessa så kallade skeva modeller introducerades eftersom man ville kunna hänga pendlarna lägre. Systemet användes även till vägg-, bords- och golvlampor.




PH-lampan

Är formgiven av den danske arkitekten Paul Henningsen. Typiskt för Poul Henningsens lampor är dess skärmsystem som på ett genomtänkt sätt reflekterar ljuskällan utan att blända. Lamporna har som regel mellan tre och åtta skärmar, antingen gjorda i metall eller i opalglas, ibland också i färgat plast. Skärmsystemet är utformat efter noggranna beräkningar av hur ljuset reflekteras.
Prototypen till en första PH-lampan konstruerades 1924 av Poul Henningsen efter närmare tio års experiment. Lampan presenterade på 1925 års utställning för dekorativ konst i Paris och började säljas av Louis Poulsen 1926. Därefter har ett stort antal modeller lanserats: bl.a bordslampor, sänglampor, golvlampor, vägglampor i olika kombinationer av färger och material. Flera av modellerna är fortfarande i produktion.
Den populäraste modellen är pendellampan PH-5 från 1958 med fyra yttre skärmar, varav den översta reflekterar ljus uppåt och de övriga ljus nedåt, samt två färgade skärmar inuti. Proportionerna mellan skärmarnas diameter är 4:2:1. PH-5 är avsedd att hänga lågt över ett bord och genom dess röda insida blir ljuset varmare. En blå skärm underlättar att återge färger korrekt.
Poul Henningsens lampor har normalt en sifferkombination med en första siffra som anger överskärmens diameter i decimeter. Taklampmodeller med dubblerade siffror, till exempel PH-4/4, är avsedda att hänga högt. Pendellampor finns med överskärmar i diametrar från 60 till 16 centimeter
Poul Henningsen var son till författaren Agnes Henningsen och styvson till rektorn i latinskolan i Ordrup Mads Henningsen. Hans biologiska far var författeren Carl Ewald. Han utbildade sig till murare efter realexamen 1910, vid Köpenhamns Tekniska Skol 1911-17 och under tre terminer på Polytekisk Läranstalt.
Poul Henningsen började arbeta som arkitekt 1917. 1918 var han även kulturskribent vid tidskrifterna Vor Tid och Klingen. Från 1963 var han medlem av Danska Akademin. Han har även designat lampor och möbler. Speciellt känd är han för att ha designat lampor.
 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar