torsdag 13 juni 2013

Cigarrer


Vad är det då för skillnad mellan cigarrer och cigaretter. Den första skillnaden syns med blotta ögat. Cigarren är större och kraftigare än en cigarett. Det går att skriva hur mycket som helst om cigarrer, men jag kommer vara kortfattad. Hänvisar till någon av de böcker du kan läsa om här nedanför.
Cigarr är ett rökverk tillverkat av fermenterad och ofta lagrad tobak, rullad i ett eller flera tobaksblad. Fermentationen reducerar sockerhalten och bryter även ner proteiner. Detta gör att röken blir basisk, vilket i sin tur medför att nikotinet, som är en alkaloid, uppträder fritt i röken. Nikotinet kan därför upptas direkt i munnens slemhinnor, och röken behöver därför inte dras ner i lungorna för att få samma upptagning av nikotin.
Cigarrer av hög kvalitet är handrullade, men det finns även cigarrer som är maskintillverkade. En cigarr består av olika typer av tobaksblad, till skillnad från cigaretter, som består av skuren, ej fermenterad tobak innesluten i papper. Man kallar cigarrens tre byggstenar för inlaga, omblad och täckblad – täckbladet är det yttersta och inlagan det innersta. Det ställs höga krav på täckblad för kvalitetscigarrer. De skall helst vara tunna och utan hål. För att få tunna och ljusa blad odlas ofta täckblad under vit väv, som utjämnar ljuset från solen och håller fuktigheten kvar i luften. Vuelta Abajo-distriktet på Kuba har nära perfekta odlingsbetingelser och anses därför av många som det bästa området i världen för produktion av cigarrtobak.
En handgjord kvalitetscigarr är gjord uteslutande av hela tobaksblad. Det är en ren naturprodukt och fri från kemiska tillsatser. Inlagans longfiller ger kanaler genom den färdiga cigarren, vilket ger ett behagligt lågt sugmotstånd. Tröskad tobak, s.k. shortfiller, som används i de flesta maskintillverkade cigarrer, ger ett högre sugmotstånd. Cigarrer kan sorteras i färger: claro = ljus, colorado = medelfärg, maduro = mörk och oscuro = svart. Översta lagret, "spegeln", bör ha jämn färg. För att jämna ut färgen har vissa tillverkare matterat cigarrerna. Mattering innebär att man målar cigarren med fint tobaksmjöl.
Cigarrer från Kuba anses av många som de finaste rökverk som finns, men det finns många platser där tobak odlas och rullas, bland annat Dominikanska republiken, Honduras, Brasilien, Mexiko och Nicaragua. Även i Sverige har av entusiaster under senare år lyckade försök gjorts med odling och beredning av cigarrtobak.
Ordet cigarr kommer från spanskans ord cigarro, vilket föreslås vara en variation på cigarra, spanska för cicada, på grund av formen, särskilt den facon som kallas perfecto. Andra källor har indikerat att ordet kommer från mayaspråkets ord sikar, röka.
En cigarr bör förvaras i en humidor som håller en relativ luftfuktighet på 65-75%. I en omgivning med för låg luftfuktighet kan oljorna i tobaken till slut börja dunsta och smaken försämras. Blir fuktigheten för hög kan cigarrerna spricka eller mögla. Det är en vanlig uppfattning att cigarrers smak och brandegenskaper vinner på lagring, ofta i storleksordningen flera år.


Dominikanska Republiken

I försäljningsvolym är Dominikanska Republiken störst i världen. Härifrån hittar du cigarrer i stor variation från mjuk karaktär och mild styrka till kraftiga cigarrer med kryddiga toner.
Även om det odlats tobak i flera hundra år i Dominikanska Republiken är det först efter Kubas revolution som man på allvar började med odling och tillverkning. Man tog med sig fröer från Kuba och odlade dessa tillsammans med inhemska arter. Dominikanska Republiken var på 1960-talet ett ganska instabilt land och cigarrproducenterna hade emellanåt ganska svårt att upprätthålla produktionen.

 

Honduras

Redan före 1765 har det både odlats tobak och producerats cigarrer i Honduras.
Generellt är de honduranska cigarrerna lite fylligare i styrka med jordig karaktär men det finns även cigarrer av den lite lättare typen.
I Honduras använder man idag till allra största delen tobaksarter som från början är utvecklade på Kuba. Detta gäller både moderna varianter av arterna Criollo 98 och Corojo 99 samt själva ursprunget Corojo. Dessa typer av tobak är kända för att vara mycket svårodlade.

 

Kuba

Kanske det första landet man i allmänhet kommer att tänka på när man hör ordet cigarr.
Styrkemässigt har havanna cigarrerna tidigare befunnit sig i nivån medium - full men då de mest sålda cigarrerna på världsmarknaden ligger mellan mild - medium i styrka har Kuba på senare år kommit med nya serier med mildare styrka.

 

Nicaragua

Idag tillhör Nicaragua ett av de absolut mest betydelsefulla cigarrursprungen, men historien om landets utveckling som cigarrland har under vissa tider varit mycket dramatisk. Som i många andra cigarrländer började utvecklingen med den kubanska revolutionen 1959 då många människor i cigarrindustrin lämnade Kuba för att söka andra platser att odla tobak och producera cigarrer. Med sig hade de frön och flera generationers kunskap och erfarenheter om odling, beredning och rullning. De fann i Nicaragua ett utmärkt klimat med perfekta förutsättningar för odling av förstklassig cigarrtobak.
Cigarrerna från Nicaragua har generellt en fyllig karaktär som många gånger kan påminna om de kubanska cigarrerna.


Här kommer några böcker som du kan fördjupa dina kunskaper om cigarrer.

  • Njut! En bok om små saker som gör livet stort, av Steffo Törnquist. Denna bok har ett kapitel om cigarrer. Lite historik, anekdoter, hur du njuter och vad författaren gillar för cigarrer.
  • Cigarrernas Värld, av Leif Eriksson-Sjöberg, Erik Lindfelt och Elisabeth Ohlson. Här kan du läsa om historia, tillverkning och känna personer som ger sin syn på cigarrer.
  • En bok on Cigarrer, av Anwer Bati. Här kan du läsa om historia, tillverkning och författaren går igenom alla cigarrmärken som fanns vid tryckningstillfället. Berättar om dess ursprung, vilka storlekar som finns och vilken kvalitet det är på respektive märke. En bra uppslagsbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar